Балканкар ЗАРЯ АД.
гр. Павликени, п.к. 5200
ул. Тошо Кътев 1
тел: 0610/52501
факс: 0610/52603
[email protected]

ПРОДУКТИ
Начало За нас Продукти Инвеститори Downloads Контакти
Понятия  
Колела
Производствен процес

В ежедневната реч думите джанта и колело често се използват за да означат едно и също нещо. За да се избегнат грешки е необходимо ясно да се дефинират тези понятия.

Колелото е въртящата се и носеща товара част между гумата и оста, обикновено състояща се от две основни части, джанта и централна част на колелото ( при дисковите колела - диск).

Джантата е частта от колелото, на която се монтира и която носи гумата. Джантата може да бъде с различна конструкция: неразглобяема, т.е. еднокомпонентна или разглобяема, дву, три или четирикомпонентна.

Три и четирикомпонентните джанти на Балканкар ЗАРЯ се сътоят от гривна (rim base) и пръстени (rings), които след монтажа образуват разглобяемия борт на джантата. Тук може да видите подробна схема на понятията използвани при индустриалните колела.

Колелото без пръстени се състои от гривна (rim base) и заварен към нея диск. На него могат да се монтират супереластични гуми със специална форма в участъка на разглобяемия борт на джантата, конструирана така, че да фиксира стабилно гумата.

За сполучливата и позволена комбинация гума – джанта е необходимо да се проверят препоръките на ETRTO (The European Tyre and Rim Technical Organisation) – Европейската Техническа Организация за Гуми и Джанти.


Разпечати